complimenten
Phil Bosmans is tien jaar dood. Je kent hem nog wel, de goedlachse Limburgse pater die de Bond zonder Naam oprichtte en honderdduizend huiskamers en kantoren in Vlaanderen van vederlichte spreuken voorzag. Vele daarvan zijn tot de actieve woordenschat gaan behoren. Er zijn mensen die ze oubollig vinden, prekerig, een overblijfsel van de katholieke betutteling uit de vorige eeuw, maar ik vind ze nog altijd krachtig in hun eenvoud. “Menslief, ik hou van je.” “Wees jezelf, er zijn al anderen genoeg.” “Begin de dag nooit met de scherven van gisteren.” “Als je op zorgen broedt, komen ze uit.” “Wie genoeg heeft, bezit alles.”
De leiding van de Bond zonder Naam is al jaren in de handen van leken en die hebben mee hun schouders gezet onder de complimentendag. Op 1 maart geef je de mensen met wie je samenwoont of -werkt een welgemeend compliment. Let wel, we bedoelen hier niet complimenten met de betekenis die in de Vlaamse volkstaal vaak gebruikt wordt, vergelijkbaar met veel noten op zijn zang hebben. Een compliment is een positieve commentaar, een pluim, een woord van waardering. Je creëert er een aangename sfeer mee, je laat de ander zich goed voelen. “Vanessa, wat heb jij een mooie nieuwe jurk. De kleuren van de zomercollectie passen goed bij je tint.” “Matthias, wat leuk dat je de parkeerplaats weer sneeuwvrij geschupt hebt.” Je ziet het, ik heb voorbeelden gekozen van complimenten die dit kalenderjaar nog niet veel gegeven zijn. Ik zou immers niet willen dat je mijn complimenten kopieert. Een compliment moet je natuurlijk helemaal zelf maken.
Jammer genoeg zijn de laatste tijd complimenten van mannen aan vrouwen in een verdacht licht komen te staan. Voor de mannelijke lezers van mijn blog moet ik er dus aan toevoegen dat het veiliger is een compliment te geven over de werklust of de vakbekwaamheid van vrouwelijke collega's dan over hun uiterlijk. Zo houd je de Me Too-beweging op afstand.
En als je dan meedoet aan de complimentendag op 1 maart en je voelt dat het geven van een compliment je goed afgaat, ga er dan maar mee door, alle dagen van de week. Door je positieve ingesteldheid kan je de sfeer thuis of op kantoor verbeteren of misschien wat balsem leggen op een eenzame ziel.