soli(d)tair
Een gezelschapsspel spelen in je eentje. Als ik vereenzaming in één beeld zou mogen vatten, dan kies ik hiervoor: een oma speelt een gezelschapsspel. Alleen. Het gezelschapsspel zonder gezelschap. Oma heeft de rummikubblokjes op twee plankjes staan, die ze allebei beheert. Links speelt zijzelf, rechts haar afwezige kleinzoon. Spannend wordt het nooit echt, want oma zorgt er immers wel voor dat haar kleinzoon meer wint dan zijzelf. Het is haar manier om het kind dat nooit komt, of veel te weinig, bij zich te hebben en te verwennen.
Voor wie echt alleen wil spelen bestaat er natuurlijk ook solitaire. De naam zegt het helemaal. Je bent afgezonderd, je bent op jezelf, en je speelt een kaartspel met behulp van een apparaat, dat de kaarten schudt en ze willekeurig aan jou als speler toekent. Om een spel te spelen heb je niemand nodig.
Als je toch een tegenstander van vlees en bloed wil, kan je bij voorbeeld terecht bij chess.com, waar veertig miljoen betalende leden zijn. Die worden gekoppeld aan een tegenstander van gelijke sterkte. Die kan in België wonen, maar ook in Indië bij voorbeeld of in Brazilië. Wel handig als je niemand in je omgeving kent die zich wil verplaatsen voor een potje schaak met jou.
De moderne tijd biedt tal van mogelijkheden aan eenzamen om zich te vermaken zonder dat ze daar een ander mens voor nodig hebben. Dat is nodig, want het is immers in deze tijd blijkbaar heel moeilijk om iemand te vinden voor een babbel of een spel. Dat zal de komende weken nochtans weer nodig zijn. Het is herfst, de tijd van het jaar dat de dagen snel korten. Er is minder licht en over een grote groep mensen dalen futloosheid, prikkelbaarheid en neerslachtigheid neer. Hun nachtrust is verstoord en ze hebben de kracht niet om sociaal contact te onderhouden. Het woord najaarsdepressie popt op. Die kan je bestrijden met pillen, maar beter nog met gezelschap, een warm woord of een onverwacht bezoek.
Daarom: hulde aan alle vrijwilligers die systematisch zieke en oudere mensen gaan opzoeken, die hulplijnen aan de telefoon bemannen of gratis arbeid diensten verlenen in bejaardentehuizen. Dat jullie zo solidair zijn maakt velen minder solitair.